ANYAGOK, ESZKÖZÖK: vöröshagyma hagymája, mikroszkóp, zsilett, csipesz, óraüvegek, tárgylemez, fedőlemez, cseppentő, 10%-os KCl-oldat (vagy CaCl2-oldat), víz.
Végezze el az alábbi kísérletet, és feleljen a kérdésekre!
VIZSGÁLAT:
Vöröshagyma húsos alleveléből készítsen két nyúzatot! Az egyiket vizes glicerinnel lecseppenve vizsgálja meg fénymikroszkóp alatt! A másikat öt percre helyezze 10%-os KCl-oldatba, majd tegye tárgylemezre, cseppentse le a KCl-oldattal, és vizsgálja meg fénymikroszkóp alatt! Végül az utóbbi nyúzatot öt percre helyezze desztillált vízbe, majd mikroszkóp alatt vizsgálja a változást!
KÉRDÉSEK:
Rajzolja le a látottakat!
Kezeletlen nyúzat: KCl-oldattal kezelt nyúzat:
TARTALMI ÉRTÉKELÉS
1–2. Értelemszerűen.