6.  KEMÉNYÍTŐ KIMUTATÁSA

 

ANYAGOK, ESZKÖZÖK: keményítőoldat, burgonya gumója, KI-os jódoldat, kés, kémcső, cseppentő, borszeszégő, kémcsőfogó

Végezze el az alábbi vizsgálatot, és válaszoljon a kérdésekre!

 

VIZSGÁLAT:

Cseppentsen KI-os I2- oldatot 2 cm3 keményítő-oldathoz! Cseppentsen KI-os I2-ol­da­tot bur­go­nya­gumó vágott felszínére! A kémcsőben keletkezett rendszert melegítse meg!

 

KÉRDÉSEK:

  1. Milyen színváltozást tapasztalt a cseppentés után a kémcsőben és a gumó felszínén?
  2. Milyen szerkezeti változás magyarázza a látott változást?
  3. Mit tapasztalt a keményítőoldat megmelegítésekor?
  4. Mi okozza a színváltozást a melegítéskor?
  5. Mi a keményítő élettani szerepe?

 

TARTALMI ÉRTÉKELÉS

  1. Kék/ kékesszürke lett.
  2. A jódmolekulák bekerültek a keményítő- (amilóz-)molekula spiráljába.
  3. Melegítésre visszakaptuk a jódoldat eredeti sárgásbarna színét.
  4. A hőmozgás hatására kibújtak a jódmolekulák.
  5. A keményítő poliszacharid, a növények raktározott tápanyaga (a fotoszintézis végső terméke). Tápanyagaink között jelentős energiaforrás.