7.  KEMÉNYÍTŐSZEMCSÉK VIZSGÁLATA MIKROSZKÓP ALATT

 

ANYAGOK, ESZKÖZÖK: félbevágott burgonyagumó, áztatott babmag, kukoricamag, lándzsa­tű, tárgylemezek, fedőlemezek, cseppentő, mikroszkóp

 

 

Végezze el az alábbi vizsgálatot, és válaszoljon a kérdésekre!

 

VIZSGÁLAT:

Készítsen kaparékot burgonyagumó, bab- és kukoricamag felszínéről! Tárgylemezen, vízcseppben, lefedve vizsgálja meg ezeket mikroszkóp alatt! A mikroszkóp mikrocsavarját finoman ingatva figyelje meg a különbségeket!

 

KÉRDÉSEK:

  1. Mekkora volt a nagyítás?
  2. Rajzolja le a mikroszkópban látott kép jellemző részletét!
  3. Indokolja a különbséget a látott keményítőszemcsékben!
  4. Mi a keményítő élettani szerepe?

 

TARTALMI ÉRTÉKELÉS

  1. A keményítő összetett anyag. A szemcsék sok molekulából, fajra jellemzően ala­kul­nak ki.
  2. A keményítő poliszacharid, a növények raktározott tápanyaga. Tápanyagaink között jelentős energiaforrás.