13.  ZÖLD SZEMESOSTOROS ÉS SÜTŐÉLESZTŐ MEGFIGYELÉSE

 

ANYAGOK, ESZKÖZÖK: zöld szemesostoros-tenyészet, sütőélesztő-szuszpenzió, víz, cseppentő, tárgylemezek, fedőlemezek, mikroszkóp.

 

Végezze el az alábbi vizsgálatot, és válaszoljon a kérdésekre!

 

VIZSGÁLAT:

A szemesostoros-tenyészetből és az élesztő-szuszpenzióból tegyen egy-egy cseppet tárgy­lemezre, és lefedve, mikroszkóp alatt vizsgálja meg azokat!

 

KÉRDÉSEK:

  1. Rajzolja le a megfigyelt élőlényeket!
  2. Mekkora volt a nagyítás?
  3. Az élővilág melyik csoportjába sorolható a szemesostoros, illetve a sütőélesztő?
  4. Mivel mozog a szemesostoros?
  5. Milyen sejtszervecskéit tudta még azonosítani? Mi ezeknek a funkciója?
  6. Milyen felépítő anyagcserét folytat a szemesostoros?

7.   Mi a sütőélesztő gyakorlati jelentősége?

 

TARTALMI ÉRTÉKELÉS

  1. A zöld szemesostoros az ostorosmoszatok közé tartozik, a sütőélesztő a gombák közé.
  2. Ostorral.
  3. Sejtfal – szilárdítja, alakját megszabja; zöld színtestek – fotoszintézis; sejtmag – örö­kí­tő anyag hordozója, a sejt biokémiájának irányítója; színfolt – fényérzékelés.
  4. Fényben autotróf, fototróf, sötétben heterotróf, korhadékevő.

7.  Lebontó tevékenysége során szén-dioxid keletkezik, ez teszi könnyűvé a tésztát. B vitamincsaládba tartozó vitaminokban gazdag, ezért élelmiszerként és a gyó­gyá­szat­ban is fontos.